Kuten tarkkaavaisimmat ovat jo ehkä Koiranetistä huomanneet myös kolmannella Meten ja Bravon pennuista, Onnilla (Chosen Tricks Full Monty) kuuluu sivuääni sydämestä. Onni kävi eilen sydänultratutkimuksissa A. Erikssonin luona ja löydökset olivat seuraavanlaisia:

Sydämestä kuuluu hyvin lievä pieni pehmeä systolinen sivuääni (1/6). Rasituksen (kiihtymyksen)jälkeen 2/6 Sydän on sopusuhtainen, sydänlihas supistuu hyvin, kammioden- ja eteisten koot ovat normaalirajoissa .

Sivuääni tulee kahdesta pienestä hiippaläpän reiästä, eli koiralla on synnynnäisesti lievästi puutteellisesti kehittyneet hiippaläpät (mitraalidysplasia).

Lisäksi koiralla on aorttavuoto, joka voimakkuudeltaan on myös pieni. Tämä ei aiheuta kuuluvaa sivuääntä, pitäisi kuulua diastolessa.

Vuotomäärä ja sen voimakkuus on niin pientä, että se tuskin aiheuttaa mitään ongelmia koiralle. Sydänmitat ja toiminta olivat vinttikoiralle tyypilliset.”

Eli saldona F-pentueella on se, että tällä hetkellä kolmella viidestä on todettu samanlainen ongelma sydämessä eli puutteellisesti kehittyneet hiippaläpät. Ja lisäksi Onnilla tuo aorttavuoto, joka nyt ei ilmeisesti ole kovin merkittävä. Eläinlääkäri pitää edelleen erittäin todennäköisenä sitä, että vika on perinnöllinen, sattumaa ei enää tällaisessa tilanteessa voi syyttää. Hankalaksi tilanteen tekee se, että tällaisten ongelmien periytyvyysmekanismia ei tunneta. Tällä kertaa vika on kuitenkin onneksi niin pieni, että se tuskin tulee haittamaan koirien elämää. Vakavat läppädysplasiat johtavat valitettavasti usein kovin lyhyeen elämään, koska sydän joutuu niiden vuoksi huomattavasti normaalia suuremmalle kuormitukselle.

Edelleen kiitän itseäni siitä, että odotin (suvun terveyshistorian tuntien) näin pitkään ennen kuin lähdin harkitsemaan Viiman jalostuskäyttöä. Onneksi tätä sukua ei jatkettu ainakaan minun toimestani, huh!! Tästä pentueesta ei tietenkään edes niitä toistaiseksi terveitä yksilöitä käytetä jalostukseen ja Mette on myös pois jalostuskäytöstä, vaikka onkin sydämeltään edelleen terveeksi todettu. Mitenkään asiaa hysterisoimatta, kehottaisin kasvattajia ja siitosurosten omistajia ottamaan oman vastuunsa tuottamiensa whippettien terveydestä ja TUTKITUTTAMAAN enemmän koiriaan. Niin kauan kun ei tutkita voimme paukutella henskeleitä siitä, että meillä on terve rotu. On kohdattava se tosiasia, että tieto lisää tuskaa. Yksittäisen koiran tai jopa koko pentueen jättäminen pois jalostuskäytöstä onnistuu aika helposti ensijärkytyksen jälkeen

Sitten mukavampiin asioihin: Mette Maarit Möttönen täyttää 31.03.2010 7 vuotta!

SUPERONNITTELUT METELLE!