Viiman siskolla Sanilla todettiin viime kesänä rokotuskäynnin yhteydessä pieni sivuääni sydämessä. Sydän ultrattiin ja todettiin mitraalidysplasia eli lievästi puutteellisesti kehittyneet hiippaläpät. Tutkineen eläinlääkärin mukaan vika on synnynnäinen, mutta läppävuoto on minimaalisen pieni ja tuskin tulee haittamaan koiraa sen elinaikana.

Viiman astutussuunnitelmien vuoksi halusin ultrauttaa myös Viiman sydämen ennen mahdollista pennutusta. Sanin tapauksen lisäksi ainakin jenkkilän puolella on Viiman suvussa todettu joitakin sydänongelmia. Valitettavasti myös Viiman sydämestä löytyi samantyyppinen ongelma eli tutkineen eläinlääkärin mukaan:  "kaksi kapea-alaista vuotoa hiippaläpissä, toinen aivan minimaalinen posterioripurjeen keskikohdassa. Luultavasti synnynnäinen (lievä mitraalidysplasia), koska koira nuori ja vuotoja 2 kpl eri kohdissa."

Lisäksi eläinlääkäri piti erittäin todennäköisenä, että kysymys on perinnöllisestä viasta, koska samassa pentueessa kahdella on samantyyppinen ongelma. Tätä läppädysplasiaa esiintyy perinnöllisenä jonkin verran muissa roduissa (ja kuka tietää siis myös whippeteillä). Meidän rotuamme ei kuitenkaan juuri tutkita eikä näihin sydänongelmiin yleensäkään kiinnitetä jalostuksessa merkittävästi huomiota. Kuitenkin useissa artikkeleissa whippet mainitaan rotuna, jolla on mitraaliläpän sairauksia. Näitä löytyy ihan netistä esim. googlettamalla mitral valve disease tai dysplasia.

Jotain positiivista tällä käynnillä kuitenkin oli eli Meten sydän pamppailee edelleen terveenä

Tyytyväinen olen tietysti siihen, että ongelma ei tule vaikuttamaan Sanin ja Viiman elämään ainakaan lähitulevaisuudessa. Ja myös siihen, että tutkitutin koiran ennen jalostuskäyttöä. Hyvästit siis Viiman pentusuunnitelmille, mutta eiköhän tässä maailmassa ole vielä terveitäkin yksilöitä jalostuskäyttöön...

Vielä huomautuksena: Viima on kuunneltu aiemmin sydämeltään virallisesti terveeksi ja kuitenkin tämä ongelma on ollut todennäköisesti syntymästä asti olemassa. Sivuääni sekä Sanilla että Viimalla on niin pieni, että sitä on todella vaikea kuulla ihan normaalistetareilla, varsinkin, jos ympärillä on hälyä ja koira esim. tärisee kuunneltaessa. Ultraäänitutkimus kuitenkin kertoo yleensä koko totuuden, läppävuodot näkyy ihan meille omistajillekin ultran näytöltä. Suosittelen!